Siirry sisältöön

Koiran ruokinta

Huolehdi koirasi hyvinvoinnista - ruokinta on iso osa tätä!

Jokainen koira ansaitsee maistuvaa ja terveellistä ruokaa. Se on lähtökohta koiran hyvinvoinnille. Koira on rakenteeltaan tyypillinen lihansyöjä. Tästä esimerkiksi sopii mm se, että koiran leuka ei pysty sivuttaisliikkeeseen, kuten vaikka ihmisen, joka on taas tarpeen kasvipohjaista ravintoa pureskellessa. Koiran hampaat ovat terävät, kehittyneet lihan repimiseen ja pilkkomiseen. Koiran suussa ei erity amylaasientsyymiä joka pilkkoo hiilihydraatteja. Koira sulattaakin hiilihydraatit vasta ohutsuolessaan ja hiilihydraattien hyödyntäminen onkin koirilla hyvin yksilöllistä. Kuten yleisesti lihansyöjillä, koiran vatsalaukku on hyvin venyvä. Koira voi siis syödä suuria annoksia kerrallaan ja pärjätä niiden turvin sitten kauemminkin. Koiran suolisto on lyhyt ja esimerkiksi maksa suhteellisesti suurempi, jolloin se pystyy käsittelemään proteiinia paremmin. Nämä toki vain muutamina esimerkkeinä.

Vaikka koira on sopeutunut elämään ihmisen rinnalla, ja sitä kautta osittain elämään jättämillämme ruuan tähteilläkin, on koiraeläimet eläneet suurimman osan historiastaan metsästäen itse ruokansa. Evoluutio ei ole kerennyt vielä muuttaa koiraa hyödyntämään täysin kasvipohjaista ravintoa. Kuivamuona, jota mainostetaan tasapainoisena täysravintona vaikka se usein kasvikunnan tuotteista pääosin koostuukin, on vain reilu 100 vuotta vanha keksintö. Koiraeläimiä taas maapallolla on ollut satoja tuhansia vuosia. Koira on tähän asti elänyt lähestulkoon eläinkunnan tuotteilla.

Mitä ruokinnasta tulisi ainakin tietää?

On olemassa runsaasti erilaisia ruokintatapoja joissa jokaisessa on hyviä ja huonoja puolia. Tässä muutamia yleisiä niistä. Lue lisää klikkaamalla "plussaa".

Kotiruoka

Kotiruoka, siis missä koira syö ihmisten ruokaa tai itse kotona koiralle valmistettua ruokaa, on siinä mielessä hyvä että siitä tiedetään lähes varmasti mitä ruoka sisältää. Siinä on kuitenkin riskinä se, että ruokavaliosta tulee yksipuolinen, sekä se että ruoka ei sisällä kaikkia koiran tarvitsemia ravintoaineita. Lisäksi kypsennetyn proteiinin sulavuus on huonompi kuin raa'an.

 

Kuivamuona

Ehkä yleisin tapa ruokkia koira on tänä päivänä kuivamuona. Se on helppoa ja kuivamuonaa on hyvin saatavilla lähes jokaisessa kaupassa. Ongelmaksi voi tulla se, että kuivamuona sisältää yleensä paljon kasvipohjaisia (= tärkkelystä / hiilihydraatteja ) tuotteita, ja valmistusteknisesti kuumennuksen myötä tuhoutuneiden vitamiinien yms tilalle siihen on jouduttu lisäämään ravintoaineita. Nämä lisätyt ravintoaineet ovat monesti koiralle ongelmallisia. Kuivamuona sisältää yleensä myös paljon lisäaineita ( säilöntäaineet yms ) jotka aiheuttavat paljon terveyshuolia.

Yleisesti ottaen kuivamuonan laadunvalvonta on heikkoa, ja on mahdollista että ruuan koostumus vaihtelee jopa tuotantoerittäin. Tämä ilmenee ihan käytännössä joskus siten, että jonkun tietyn ruokaerän aikana koiralla on terveyshuolia mutta taas samanmerkkisen ruuan toisen pussin kohdalla niitä ei ole. On yleistä että kuivamuona aiheuttaa terveysongelmia kuten silmien rähmimistä, korvien likaantumista sekä vaikka vatsakipuja. Osa koirista sulattaa kuivamuonan huonosti ja se näkyykin mm ulosteen koossa ja koostumuksessa. Hyvin usein kuivamuona ei myöskään maistu koiralle pitemmän päälle.

Kuivamuona saattaa kyllä pakkauksen tiedoissa näyttää hyvältä, mutta monesti esimerkiksi lihapitoisuus on vain näennäisesti korkea. Jos pakkaus kertoo ruuan sisältävän vaikkapa 50% tuoretta lihaa, on huomioitava että tuoreen lihan vesipitoisuus on jopa 75%. Näin ollen todellinen tilanne valmistusprosessin jälkeen voi olla jotain aivan muuta.

 

50/50

Monesti koiralle syötetään sekaisin kahta eri tyyppistä ravintoa, esimerkiksi puolet kuivamuonaa ja puolet vaikkapa raakaa lihaa. Ajatuksena tässä on yleensä se, että turvaudutaan kuivamuonassa oleviin ravintoaineisiin kuvitellen että se riittää. Jos kuivamuonan annos on kuitenkin vain vaikka puolet päivän ravintoannoksesta, jää silloin myös nuo ravintoaineetkin puoleen. Jos sitten toinen puoli ruuasta on liian yksipuolinen, kuten vaikka pelkkää lihaa, syntyy tästä puutostila. Lisäksi kuivamuonan ongelmakohdat eivät poistu tällätavoin. Herkkävatsainen koira ei välttämättä sopeudu tällaiseen ruuan vaihteluun koskaan.

 

Lajityypillinen, ns "raaka"

Kun koiralle annetaan lajityypillistä ravintoa, se saa siitä yleensä kaiken tarvitsemansa. Tämä tarkoittaa sitä, että ravinnon perustana on raaka liha, mutta se ei yksin riitä. Koiran on saatava lisäksi myös luita ja sisäelimiä mutta myös kananmunaa ja kalaa voidaan siinä hyödyntää helposti. Oikein muodostettu "raakaruokinta" ei tarkoita sitä että ruoka-annokseen lisätään päivittäin purkeista lisäaineita, vitamiineja yms kuten yleensä kuvitellaan, vaan ravinto itsessään sisältää kaiken tarvittavan. Kannattaa miettiä mitä koira luonnossa söisi kun se saa saaliin kiinni. Lihan lisäksi koira söisi sisäelimet, mutta myös esimerkiksi kivekset, silmät, kilpirauhasen ja luut. Ruokavalio täytyy siis muodostaa siten että se on riittävän monipuolinen.

Tässä lajityypillisessä ruokinnassa etuja on paljon. Koira kuin koira syö sitä mielellään. Se on myös virikkeistävää puuhaa ja tarjoaa koiralle näinollen lajiominaista tekemistä. Ruuan sisältö tiedetään tarkkaan, ja on helppoa seurata mm sitä jos jokin ruoka-aine ei koiralle sopisi. Allergiat, kuten nauta tai vehnä, ovat nykyisin kiusallisen yleisiä koirilla. Koiran ulostaminen helpottuu, ulosteen koko pienenee ja monesti se jopa maatuu nopeammin. Tärkeintä on tietenkin terveys ja hyvinvointi. Hyvin usein silmien rähmiminen loppuu, korvat eivät enää likaannu ja turkkikin kiiltää. Koiran paha ominaishajukin saattaa korjaantua jo ruokintamuutoksella!

Ruokintaohjaus

Kenelle lajityypillinen ruokinta sopii?

Lajityypillinen ruokinta sopii jokaiselle koiralle, pienestä pennusta senioriin. Sen edut ovat kiistattomat, ja yleisin vastustus mm kasvattajien parissa johtuu vain tiedon puutteesta. Jos nappulat ei meinaa maistua koirallesi, sitä närästää, silmät rähmii, korvat likaantuvat tai tulehtuvat, koirasi tai sen hengitys haisee pahalle tai koirallasi on riesana allergioita, on ruuan päivittäminen paras keino aloittaa noiden ongelmien korjaaminen. Haittaa siitä ei ole koskaan kun asiat tehdään oikein.

Käytösneuvonnan parissa olemme nähneet useita koiria joilla sopimaton ruokavalio on ollut yhteydessä ongelmakäytökseen. Sopimaton ruokavalio luo stressiä. Ruokavalion korjaamisella on näihinkin saatu apua.

Miksi valita meidän ruokintaohjauksemme?

Olemme koulutettuja koiran ruokintaohjaajia, ja huolehdimme ravintomuutoksen kokonaisvaltaisesti alusta loppuun. Et joudu itse laskemaan määriä tai miettimään mitä tuotteita käyttää. Meiltä saat valmiin luettelon aineista tuotemerkkeineen joita voit ruveta hankkimaan ja tarjoamaan koirallesi.

Suosimme suomalaisia raaka-aineita, tärkein yhteistyökumppanimme onkin Lemmikkiruuat Tessu , jonka tuotteiden saatavuus on hyvä ympäri suomen.

Ruokintaohjauksen rakenne

Meiltä saat yksilöidyn ruokintasuunnitelman, joka sisältää konkreettiset ohjeet siihen kuinka ruokavalion muutos juuri sinun koirallesi tehdään sekä esimerkiksi laaditun viikkoruokalistan. Tämän ohjeistuksen avulla muutos sujuu kivuttomasti.

Tämä muutosprojekti sisältää

  • Alkukartoituksen ruokinnan nykytilanteesta ( kerätään sähköisellä esitietolomakkeella )
  • Ruokintasuunnitelman teon kirjallisena muutosohjeistuksineen
  • Ruokintasuunnitelman läpikäynti Online-yhteydellä tai halutessanne koulutustilassamme 
  • Seuranta ja ohjeistus ruokintamuutoksen aikana ( yleensä noin 2kk )
  • Seurantapalaveri jonkinajan päästä jossa varmistutaan että ruokavalio toimii ja määrät ovat kohdillaan

Kustannus tästä on 150e (sis alv) yhden koiran tapauksessa. Jos perheessä on useampia koiria, niin +50e / koira.

( Erikoisruokavalio, tai eliminaatiodietti, saattaa muuttaa seurantajaksoa jolloin lisäveloitus ylimääräisistä tapaamisista 55e/h )